Albrunpas

In de wereld van vandaag is Albrunpas een onderwerp geworden van voortdurend en zeer relevant debat op verschillende gebieden. Of het nu gaat om de politiek, de samenleving, de technologie of welk ander gebied dan ook, Albrunpas heeft grote belangstelling gewekt en is het onderwerp geweest van meerdere studies en onderzoek. De impact ervan op het dagelijks leven en de ontwikkeling van verschillende gebieden valt niet te ontkennen. Daarom is het essentieel om de implicaties en gevolgen ervan grondig te analyseren. In dit artikel zullen we verschillende perspectieven en benaderingen van Albrunpas verkennen, met als doel de invloed en het bereik ervan vandaag de dag beter te begrijpen.

Albrunpas
De Albrunpas: links de Italiaanse zijde, rechts de Zwitserse
De Albrunpas: links de Italiaanse zijde, rechts de Zwitserse
Hoogte 2409 m
Coördinaten 46° 22′ NB, 8° 18′ OL
Van Binn
Naar Baceno
Wegdek wandelpad
Albrunpas (Alpen)
Albrunpas

De Albrunpas is een relatief hoge bergpas in de Lepontische Alpen op de grens van Zwitserland en Italië. De pas verbindt Binn in het Binntal aan de noordzijde met het Italiaanse Baceno in het zuiden. Vanuit Binn is het dal van de Rhône te bereiken. Even na Baceno is er aansluiting op het Valle Antigorio-Formazza.

De pas is enkel toegankelijk voor voetgangers; over de pas is nooit aan weg aangelegd. Het is de laagste pas over de hoofdkam van de Alpen tussen de Simplonpas en de Gotthardpas. De Albrunpas is relatief moeilijk toegankelijk. Tussen Binn en het Rhônedal moet men langs een kloof en ook de zuidzijde zijn er moeilijke stukken, ten noorden van het dorp Goglio. Over de Nufenenpas (2478 m), ten noordoosten van de Albrunpas, werd wel een weg aangelegd. Tussen beide passen in ligt de 2487 meter hoge Griesspas waarover enkel een ruiterpad loopt, maar die vroeger wel vaker gebruikt werd in combinatie met de Grimselpas.

De Albrunpas ligt tussen de Albrunhorn in het westen en de Ofenhorn in het oosten.