Al Anz

In dit artikel duiken we in de fascinerende wereld van Al Anz, onderzoeken we de verschillende facetten ervan, de impact ervan op het _var2-veld en de verschillende meningen en standpunten die rond dit onderwerp bestaan. Vanaf het ontstaan ​​tot aan de huidige aanwezigheid heeft Al Anz belangstelling en debat gewekt onder zowel experts als enthousiastelingen. Door middel van een grondige en rigoureuze analyse zullen we proberen licht te werpen op de belangrijkste aspecten van Al Anz, waarbij we de invloed ervan op _var3 onderzoeken en het potentieel ervan om de toekomst van _var4 te transformeren. Dit artikel is ook bedoeld om de lezer een compleet en evenwichtig beeld te geven van Al Anz, en biedt een multidimensionaal perspectief dat uitnodigt tot reflectie en een open dialoog.

Al Anz
Al Anz
Sterrenbeeld Voerman (Auriga)
Bayer-aanduiding ε Aur
Waarnemingsgegevens
Rechte klimming 5u 1min 58,1s
Declinatie
(Epoche 2000)
+43° 49' 24"
Schijnbare magnitude 3,04
Details
Lichtkracht 47.000
Spectraalklasse F0Iae+B
Temperatuur (K) 7800
Afstand* (lj) 1.350,878 lj (P=2,4144 mas)
Straal 100 (x Zon), zie ook tekst
Massa 15-19
Veranderlijk ja. zie tekst
Meervoudig zesvoudig
afstanden aangegeven als "parallax xxx = yyy lj" zijn herleid uit de in de bron aangegeven parallax
Portaal  Portaalicoon   Astronomie
Lichtkromme van een eclips van Al Anz

Al Anz (ook Epsilon Aurigae, Haldus of Almaaz genoemd) is een heldere ster in het sterrenbeeld van de Voerman (Auriga). Epsilon Aurigae is een eclipserende dubbelster die van +3.0 tot +3.8 in helderheid varieert met een periode van ongeveer 9890 dagen (~27.1 jaar) en met een minimum van ongeveer twee jaar. Dit wordt veroorzaakt door een kleine begeleidende ster met een accretieschijf.[1]

De zichtbare ster is een superreus met spectraalklasse A8, en is een van de meest lichtgevende sterren in 1000 parsecs van de Zon. De diameter van deze ster is 100 maal groter dan de Zon. De andere (geëclipseerde) ster is niet zichtbaar.

Hemelplaats

Al Anz is niet zo moeilijk te vinden. Hij is de hele winter zichtbaar aan de noordelijke hemelkoepel, niet ver van de heldere gele ster Capella.