Afrondingsmal

In het artikel van vandaag zullen we de fascinerende wereld van Afrondingsmal verkennen, een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van zowel experts als hobbyisten. Vanaf zijn oorsprong tot zijn impact op de hedendaagse samenleving heeft Afrondingsmal een fundamentele rol gespeeld in verschillende aspecten van het dagelijks leven. Door middel van een gedetailleerde en inzichtelijke analyse zullen we proberen de vele facetten ervan te ontrafelen en het belang van Afrondingsmal in de wereld van vandaag te begrijpen. Bereid je voor op een ontdekkingsreis terwijl we ons verdiepen in de mysteries en wonderen die Afrondingsmal te bieden heeft.

Afrondingsmal of tekenschaats

Een afrondingsmal of tekenschaats, ook wel Burmestermal genoemd (naar Ludwig Burmester), wordt gebruikt om gebogen lijnen te tekenen. De krommingen van de mal zijn meestal delen van hyperbolen, ellipsen of parabolen.

Een technisch tekenaar gebruikt dit gereedschap voor het tekenen van krommen met zowel potlood als inkt. Om te voorkomen dat bij het gebruik van een technische pen de inkt onder de mal kruipt zijn de randen rondom vaak uitgevoerd met een lip.

Sinds eind 20e eeuw is de afrondingsmal verouderd gereedschap wanneer men het heeft over het maken van technische tekeningen. Het technisch tekenen met de hand is vervangen door het maken van tekeningen in computer-aided design.

De mal wordt ook gebruikt bij het patroontekenen voor het tekenen van ronde lijnen bijvoorbeeld bij kragen,[1] boorden, zakken of mouwen.[2]

Voor het tekenen van gebogen lijnen worden ook wel strooklatten gebruikt.