In het artikel van vandaag zullen we de fascinerende wereld van Afgod verkennen. Van de historische oorsprong tot de relevantie ervan in de huidige samenleving, we zullen ons verdiepen in een reis langs de hoogtepunten van Afgod. Daarnaast zullen we de impact ervan op verschillende gebieden, van cultuur tot technologie, diepgaand onderzoeken. Via verschillende perspectieven en benaderingen willen we licht werpen op dit onderwerp dat vandaag de dag zo relevant is. Maak je klaar om alles te ontdekken wat je moet weten over Afgod en verdiep jezelf in een uitgebreide analyse van het belang ervan in de hedendaagse wereld.
De term afgod (het prefix af- heeft hier de betekenis 'verwijderd van') verwijst naar een godheid die de spreker of schrijver vanuit zijn of haar religie niet als "de ware god" erkent.
Het is een begrip dat hoofdzakelijk in de abrahamitische religies wordt gebruikt en heeft een negatieve klank. Deze monotheïstische religies kennen één ware God. Alle andere godheden zijn derhalve afgoden, en hun verering, afgoderij of idolatrie genoemd, is godslasterlijk ten opzichte van de exclusief-ware Jahweh of Allah.
In de Tenach, de Bijbel en de Koran wordt volgens joden, christenen en moslims één ware God beleden. Binnen het christendom wordt er ook vaak verwezen naar een afgodendienst, doelend op het vereren van een valse god of heilige; bij de protestanten (uitgezonderd het anglicanisme) wordt alle heiligenverering, inclusief Mariaverering, verworpen als een ('paapse') afgodendienst.
De term "afgod" wordt ook wel als synoniem voor een idool of afgodsbeeld of voor een niet-religieus idool gebruikt; verafgoden is dan "iets of iemand als idool hebben". Een verafgodend persoon in die betekenissen wordt ook wel een dweper genoemd.