Acfred

In de wereld van vandaag is Acfred een kwestie die grote relevantie heeft gekregen in de samenleving. Het is al jaren het onderwerp van debat en discussie onder zowel experts als gewone mensen. De invloed ervan heeft zich uitgebreid tot meerdere aspecten van het dagelijks leven, en heeft invloed gehad op alles, van economie tot politiek, cultuur en technologie. Het is een onderwerp dat tegenstrijdige passies en meningen oproept, en dat grote publieke belangstelling heeft gegenereerd. In dit artikel zullen we Acfred en de impact ervan op de hedendaagse samenleving grondig onderzoeken, waarbij we de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen ervan analyseren.

Acfred was kortstondig graaf van Toulouse van 842 tot 843. Hij was een stroman van Karel de Kale.

Context

Na de dood van Pepijn I van Aquitanië in 838 ontstond er een troonstrijd tussen zijn zoon Pepijn II van Aquitanië en Karel de Kale, die het koninkrijk Aquitanië was toegezegd. De twee partijen stonden tegenover elkaar in de Slag bij Fontenoy in 841, die onbeslist eindigde.

Bernhard van Septimanië, graaf van Toulouse, vazal van Pepijn II van Aquitanië, probeerde te onderhandelen met Karel de Kale, zonder succes. In 842 werd zijn titel afgenomen en Karel de Kale benoemde zijn eigen vazal, Acfred. Het jaar erop heroverden Pepijn II en Bernhard gewapenderhand Toulouse.

Met het verdrag van Verdun kwam volledig West-Francië toe aan Karel de Kale, inclusief Aquitanië. In 844 marcheerde Karel richting Toulouse, nam Bernhard gevangen, die even later werd geëxecuteerd. Pepijn II van Aquitanië, die nog niet was uitgeteld, stelde de zoon van Bernhard, Willem van Septimanië aan als nieuwe graaf. Karel de Kale koos voor Fredelo.

Bronnen

  • Michel Rouche, Histoire du Moyen Âge, tome 1, viie – xe siècles, Éditions Complexe, Paris, 2005, 262 p. (ISBN 2-8048-0042-3).