100 km van Ieper

In de wereld van vandaag is 100 km van Ieper een onderwerp geworden dat van groot belang is voor mensen over de hele wereld. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering is var1 steeds belangrijker geworden in het dagelijks leven van mensen, met gevolgen voor onder andere onderwijs, werk, politiek en gezondheidszorg. Daarom is het van cruciaal belang om in detail te begrijpen en analyseren hoe 100 km van Ieper de wereld waarin we leven verandert en vormgeeft, evenals de mogelijke implicaties en consequenties die dit in de toekomst kan hebben. In dit artikel zullen we de impact en relevantie van 100 km van Ieper vandaag de dag grondig onderzoeken, evenals de uitdagingen en kansen die het biedt voor de moderne samenleving.

100 km van Ieper
100 km van Ieper
Algemene informatie
Organisatie 100 km van Ieper vzw - 5194
Plaats Ieper
Lengte 6, 10, 12, 15, 20, 30, 40, 50 km
Duur drie dagen
Frequentie jaarlijks
Portaal  Portaalicoon   Sport

De 100 km van Ieper is een internationale driedaagse wandeltocht, ook wel “In Flanders Fields March” genoemd, met startpunt in het West-Vlaamse Ieper.[1] De tocht vindt plaats in het Hemelvaartsweekend.

Ontstaan van de wandeltocht

In 1972, de tijd van de 'Sport voor Allen'-gedachte,[2] ligt de oorsprong van deze meerdaagse wandeltocht. Enkele leden van de toenmalige Ieperse Sportraad namen hierin het voortouw. De tocht was meteen ook de tegenhanger van de Mars Arlon-Vielsalm.[3]

Om de mars te laten groeien, gingen de leden wekelijks op stap met andere clubs, om deelnemers te ronselen. Zo liep in de tweede editie de Franse club 'Les Marcheurs du Val de Marne' mee.[4] Vanaf 1974 deden er tevens Engelse militairen mee aan de tocht. Het hoogtepunt werd bereikt in 1976, toen er om en bij de 300 Engelse militairen en bobby's deelnamen. De Canadezen en de Duitse reservisten waren toen ook al van de partij.

Organisatie en doelstelling

De wandeltocht beoogt enkele doelstellingen, waaronder:

  • Wandelen als sport onder de aandacht brengen;
  • Kansen bieden aan sporters met een handicap;
  • Herdenken van de vele slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog;
  • Wandelaars op een sportieve manier laten kennismaken met het historische karakter van de Ieperboog en het West-Vlaams Heuvelland.

De organisatie is aangesloten bij Wandelsport Vlaanderen en draagt officieel de naam "100 km van Ieper vzw" met nummer 5194.[5]

Zie ook