In dit artikel gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van 'De klepper klept niet meer'; lepra door de eeuwen heen, een spannend onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van mensen van alle leeftijden en achtergronden. Sinds zijn opkomst heeft 'De klepper klept niet meer'; lepra door de eeuwen heen levendige belangstelling gewekt op verschillende gebieden, zowel op academisch, wetenschappelijk, cultureel als sociaal gebied. Door de geschiedenis heen heeft 'De klepper klept niet meer'; lepra door de eeuwen heen een aanzienlijke impact gehad op de manier waarop we de wereld om ons heen begrijpen, en de invloed ervan blijft vandaag de dag relevant. Via dit artikel zullen we de verschillende aspecten en perspectieven met betrekking tot 'De klepper klept niet meer'; lepra door de eeuwen heen onderzoeken, in een poging het belang en de relevantie ervan in onze samenleving beter te begrijpen.
'De klepper klept niet meer'; lepra door de eeuwen heen was een tentoonstelling in het Tropenmuseum van 22 december 1983 tot 25 maart 1984.
Deze tentoonstelling over lepra, die tot stand kwam in nauwe samenwerking met de Nederlandse Stichting voor Leprabestrijding, gaf een veelzijdig beeld van lepra (of melaatsheid), een gewone infectieziekte die veroorzaakt wordt door de staafvormige bacterie Mycobacterium leprae. Aan de orde kwamen het karakter en de voorwaarden van de ziekte, haar geschiedenis en verspreiding, de geschiedenis van lepra in Nederland, lepra in de Bijbel, de voorstellingen van de ziekte in de beeldende kunst, katholieke beschermheiligen en ziekenverplegers als (de volgelingen van) Don Bosco, Petrus Donders en pater Damiaan, moderne voorlichtingscampagnes bij leprabestrijding, geneesmiddelen, en het voortgaand wetenschappelijk onderzoek. Speciale aandacht werd ook besteed aan Chaulmoogra-olie, een in de vergetelheid geraakt oeroud geneesmiddel dat eeuwen geleden werd gebruikt in Azië en Afrika.
Bij de tentoonstelling verscheen een gelijknamige, geïllustreerde brochure, geschreven door een aantal auteurs uit verschillende disciplines en uitgegeven door de Nederlandse Stichting voor Leprabestrijding.
De expositie, waarvan de titel verwijst naar de klepper waarmee leprapatiënten hun komst aankondigden om aalmoezen op te halen, kon op de museumvloer worden gezet dankzij financiële bijdragen van het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en enkele farmaceutische bedrijven. De officiële opening werd gedaan door Prinses Juliana.