De opkomst van street art: van graffiti tot kunst

Economie

Street art is een kunstvorm die de laatste decennia steeds populairder is geworden. Deze vorm van kunst wordt op openbare plekken gemaakt en vaak zonder toestemming van de eigenaren van het gebouw. Ondanks dat street art vaak wordt gezien als een vorm van graffiti, is het toch anders. Graffiti is vaak alleen maar het krabbelen van de kunstenaar zijn of haar naam, terwijl street art veel meer een boodschap achterlaat. Van graffiti tot street art, deze kunstvorm heeft zijn lange weg afgelegd om te worden gezien als een vorm van kunst.

De opkomst van graffiti als kunstvorm

Graffiti bestaat al heel lang, zo is het terug te herleiden tot het oude Egypte. In de jaren 70 en 80 werd graffiti steeds populairder in de grote steden in Amerika en later in Europa. Grafitti werd gezien als een vorm van rebellie en protest tegen de maatschappij. Het werd gezien als vandalisme en was daarom ook verboden. Een groep jongeren die de facto graffitikunstenaars waren, wilden dat de wereld hun werk zag. Ze gingen op zoek naar plekken waar hun kunst gezien werd en dat werd vaak gevonden in metro's. Hierdoor ontstond de 'subway art' beweging. Kunstenaars als Phase 2, Dondi en Lady Pink maakten hierdoor in de jaren 80 grote murals op de metro's. Hun kunstwerk werd gezien in heel de stad en was daardoor niet meer te negeren. Er kwamen steeds meer graffitikunstenaars en hun kunstwerken werden steeds groter en gedurfder.

De erkenning van street art als kunstvorm

In de jaren 90 kwam er langzaam maar zeker een verandering in de perceptie van graffiti. Meer mensen gingen het zien als een vorm van kunst en de graffitikunstenaars gingen ook anders te werk. Ze waren bezig met kleuren, techniek en hun kunst begon meer te lijken op schilderijen dan op 'tags'. Dit was een fase waarin de graffitikunstenaars de vorm van hun kunst en zichzelf begonnen te ontwikkelen. Rond dezelfde tijd waren er kunstenaars die hun werk op een meer legitieme manier wilden tonen aan de wereld. Ze maakten hun werken op legale plekken en stelden ze tentoon in galeries. Dit was het begin van street art. Kunstenaars als Banksy, Keith Haring en Invader kwamen in beeld en gingen hun werken op dit soort plekken maken. Hun kunstwerken waren vaak politiek getint en gingen over onderwerpen als oorlog, armoede en ongelijkheid. Deze kunstenaars brachten verandering in de graffitikunst en Street Art werd een nieuwe manier om kunst te maken.

De groei van street art door de jaren heen

In de jaren 2000 werd street art steeds meer geaccepteerd als een vorm van kunst. Verschillende street art festivals zoals het Street Art Festival in Frankrijk en het Pow! Wow! Street Art Festival in Hawaï werden georganiseerd over de hele wereld. Ook steden als Londen, Berlijn en Amsterdam zijn bekend voor hun street art tours. Street art eindigt ook niet alleen op muren, het wordt nu op doeken en papier gemaakt. Urban Art verschijnt nu ook op beurzen en veilingen en heeft hoge prijzen gekregen. Street art is een miljoenenindustrie geworden.

De impact van street art op de kunstwereld

Street art heeft de manier waarop we kunst zien veranderd. Het heeft ervoor gezorgd dat mensen over het algemeen meer openstaan voor nieuwe kunstvormen en vooral aanstootgevende of gewaagde kunstwerken. Het heeft ook gezorgd voor meer aandacht voor kunst in het algemeen. Street art is nu niet langer iets dat alleen wordt gezien in de straten van de stad. Het is een belangrijke vorm van kunst geworden en heeft een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van vele bekende kunstenaars.

Conclusie

Street art begon als een vorm van rebellie tegen de maatschappij. Het was een manier voor de artiesten om hun mening en emoties te uiten. Uiteindelijk is street art uitgegroeid tot een legitieme vorm van kunst, die grote invloed heeft gehad op de kunstwereld. Het heeft de manier veranderd waarop we kunst zien en waarderen en heeft veel belangrijke kunstenaars geïnspireerd. De groei van street art en het bereiken van een groot publiek heeft getoond dat zelfs tegenstand kan veranderen in waardering en respect.